Tijdsvoorkeur van geld

Het is me als consument in het afgelopen jaar meerdere keren overkomen. Bedrijven die lang wachten met het factureren van hun werkzaamheden.

Op zich lijkt het natuurlijk fijn voor de klant, omdat je een tijd lang je geld onder je kunt houden. Het betekent echter wel dat je op enig moment toch nog een factuur binnen krijgt, waar je waarschijnlijk al niet meer op gerekend had of waarvan je was vergeten dat deze nog zou komen. Het geld dat je "in je hoofd" al opzij had gelegd om deze factuur te betalen, is inmiddels alweer aan andere zaken uitgegeven. Deze factuur komt dus onverwacht en is, afhankelijk van de hoogte, altijd een soort van financiele ramp. Wat dus lijkt op een voordeel voor de klant kan terdege uitpakken als een nadeel.


Ook voor het facturerende bedrijf zie ik niet in waarom dit voordeel zou opleveren. Allereerst is het dus niet positief voor je klanten, daarnaast laat je als bedrijf zien dat je blijkbaar je zaken niet goed op orde hebt. Daarnaast, als een factuur veel te laat verzonden wordt, geef je als bedrijf aan dat je waarschijnlijk het geld niet heel erg nodig hebt, waardoor een klant ook eerder geneigd zal zijn betaling uit te stellen.


Wat echter nog erger is, je loopt gewoon geld mis. Geld dat je eerder had kunnen ontvangen, had je in theorie op een spaarrekening kunnen zetten waardoor je een (kleine) rente erover had kunnen ontvangen. Dat heet de tijdsvoorkeur van geld. Geld dat je in de toekomst kunt ontvangen, is minder waard dan geld wat je nu in handen hebt.


Waarom kan het dan toch gebeuren dat bedrijven vergeten om te factureren? Ik kan me geen andere voorstelling maken dan dat dit te maken heeft met een gebrekkige organisatie. Werkbonnen die op een stapel belanden waar ze niet thuishoren en die vervolgens pas bij het opruimen van de stapels pas weer boven water komen en dan alsnog snel gefactureerd worden.


Als u zich als ondernemer hierin herkent, is het goed om een organizer in te schakelen. Samen met u loopt een organizer de stapels door zodat u aan het einde van de sessie een opgeruimd bureau heeft en bovendien dat uw agenda op orde is, uw mailbox goed ingericht. Met andere woorden, u heeft weer overzicht in uw organisatie. Een business organizer kan echter meer, Hij kan ook uw bedrijfsprocessen doorlichten en zorgen dat de informatiestromen gestructureerd worden, waardoor u meer tijd heeft om u bezig te houden met uw core business, hetgeen waarvoor u ooit een onderneming bent begonnen.


Als u onvoldoende zicht heeft in bepaalde bedrijfsprocessen (administratie, ICT, telefonie, website beheer, bijhouden van Facebook etc) kunt ook daarbij ondersteuning krijgen.


Business Organization is een business organizer, wij kunnen uw business op orde brengen, zorgen dat u dat zo kunt houden en zelfs de handjes leveren om te zorgen dat het zo blijft. Neem contact met ons op als u denkt dat uw bedrijf meer organisatie verdient, want Business Organization brengt organisatie in uw business.